ARTICLE D’OPINIÓ

L’ESTELADA A L’AJUNTAMENT

Arrel del centenari de l’estelada [1908-2008] per tot el país diferents entitats, associacions i grups polítics estan promovent que aquesta bandera onegi als ajuntaments de les diferents poblacions catalanes durant la diada de l’11 de setembre. Aquesta iniciativa impulsada i difosa principalment per la “comissió 100 anys d’estelada” ha arribat també a Torelló. Ara, els diferents grups polítics amb representació a l’ajuntament decidiran en breu si s’adhereixen o no a la campanya. Davant d’això, el posicionament de Ciutadans del Ges òbviament serà  el de fer els possibles perquè l’estelada onegi al balcó de l’ajuntament de Torelló el pròxim 11 de setembre. A més ho recolzarem sense subterfugis ni rèbols, ho recolzarem perquè som independentistes. Ni per recuperar la memòria històrica, ni perquè els veïns del costat ho han fet, ni perquè  patatim, ni perquè patatam… Ho recolzarem perquè entenem que amb actes com aquests continuem reivindicant els drets nacionals perduts durant la desfeta de l’11 de setembre de 1714, i perquè l’estelada (sigui del color que sigui), és per a nosaltres un símbol del nostre anhel per recuperar les llibertats.

S’equivoquen aquells qui de bona fe i per tal de sumar suports per aconseguir aquesta fita parlen de recuperació de la memòria històrica, o  s’escuden en arguments com que hi ha molts altres pobles que ja han aprovat penjar l’estelada durant la diada nacional. L’estelada és un símbol del nostre passat, però sobretot ha de ser un símbol de present i futur, i del nostre dret a decidir sigui quin sigui el posicionament dels altres i dels entrebancs que tinguem al davant.

Segur que hi haurà qui dirà que penjar l’estelada pot ofendre a part de la ciutadania, i què?.  Que una minoria es pugui ofendre per veure una bandera que va més enllà dels partits polítics (això alguns dels nostres tampoc ho han entès encara), i que vol representar les llibertats i el dret a l’autodeterminació d’un poble que actualment no pot decidir si vol o no vol caminar sol, senzillament no ens hauria de provocar cap mena de problema moral. A diferència del nacionalisme espanyol, l’independentisme català ha acceptat la tesi democràtica del dret a l’autodeterminació tot i saber la complexitat de guanyar un referèndum d’independència. Sense tenir clar si això és una altra concessió a Espanya o és un signe de modernitat i evolució, el que si em sembla evident és que exemplifica a la perfecció la manera de fer d’uns i altres. Ja només per això, l’11 de setembre jo penjaré l’estelada de l’estel roig al balcó de casa meva i faré el possible perquè la de l’estel blanc onegi a la balconada de  l’ajuntament de Torelló.

Lluís Toneu i Panicot
Membre de Ciutadans del Ges i de la Comissió 11 de setembre de la Vall del Ges

 

Vicenç Albert Ballester i Camps

 Vicenç Albert Ballester i Camps, considerat el creador de la bandera estelada

Quant a cdg

CIUTADANS DEL GES, plataforma de l\'esquerra independentista amb representació a l\'Ajuntament de Torelló.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.